18.07.2013 Tüm Haberler
4. Halı Desen Tasarım Yarışmasına Rekor Katılım

Güneydoğu Halı İhracatçı Birlikleri ile GAÜN Naci Topçuoğlu MYO tarafından ortaklaşa düzenlenen ve bu yıl 4. sü gerçekleştirilecek olan Halı Tasarım Yarışmasına büyük ilgi gösteriliyor. Yarışmayla ilgili yapılan ilk duyuruların ardından 233 eserin katıldığı desen tasarım yarışmasında yapılan ilk elemelerin ardından 190 yarışmacının eseri yarışmaya katılmaya hak kazanırken bu yıl toplam 43 üniversiteden yarışmacının katılması dikkat çekti.

Tasarlayın Dokuyalım sloganıyla halı desen tasarımcılarını yeni desenler yapmaya davet eden yarışmanın temel amacının yeni tasarımcıları ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahaddin Kaplan "Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, makine halısı sektörünün ihtiyaç duyduğu özgün tasarım ve nitelikli tasarımcı ihtiyacını gidermek için önemli bir adım daha atmıştır. Artık gelenekselleşen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Halı Desen Tasarım Yarışması"na başvurusu yapılan eserler, göz kamaştırmıştır. Makine halıcılığı sektöründe moda yaratabilecek özgün tasarımları ortaya çıkarmak, tasarımcı adaylarının özgür düşünce ve sanatsal yaratıcılığını üretim alanına aktarmalarına yardımcı olmak ve üniversite-sanayi işbirliğine katkıda bulunmak gibi amaçlarla çıktığımız yolda, yaşanılan olumlu gelişmeler sektör tarafından büyük bir memnuniyetle takip edilmektedir. Birliğimiz ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlenen 4. Halı Desen Tasarım Yarışması´na katılım başvuruları 10 Mayıs 2013 tarihinde sona ermiş ve toplam 233 eserin başvurusu alınmıştır. Üniversiteden mezun olmuş 12 kişi yanı sıra, 54 ayrı üniversiteden öğrencilerin başvurduğu yarışmaya en yüksek ilgi, 35 katılımcı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi´nden olmuştur.

Selçuk Üniversitesi´nden 22, Faruk Saraç Tasarım MYO´ndan 21, AkdenizÜniversitesinden 14, Dokuz Eylül ve Mimar Sinan Üniversiteleri´nden 12´şer kişi katılım sağlamıştır. Ön değerlendirme, 15 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilmiş ve yarışma şartnamesine uymayan 43 eser bu aşamada elenmiştir. Uygunluk koşullarını sağlayan tasarımların değerlendirilmesi sürecinde, sektör temsilcileri yanı sıra bu konuda görev yapan akademik personelin tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanılmıştır. Mimar SinanMarmara, Arel, Kemerburgaz, Çanakkale 18 Mart, Dokuz Eylül, İzmir Ekonomi, AkdenizSüleyman Demirel, Mersin, Çukurova, Atatürk Üniversitelerinin Güzel Sanatlar Fakültelerinden 13 ayrı akademisyen Jüri´de yer almıştır.

Akademisyenlerin yanı sıra aralarında Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri, İstanbul Halı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ile sektörün önde gelen firma temsilcilerinden oluşan seçkin bir Jüri 23 Mayıs 2013 tarihinde 190 eseri değerlendirmiş ve ilk 20 eser tespit edilmiştir. İlk 20´ye giren tasarımlar, eser sahibinin gözetiminde, yarışmaya destek olan üyelerimizin fabrikalarında dokunacaktır. 5 Temmuz 2013 tarihinde halı tasarımı ile ilgili bir konferans ve çeşitli etkinlikler yanı sıra dokunmuş olan eserler, jüri tarafından son kez değerlendirilecek ve sonuçlar aynı gün düzenlenecek bir ödül töreni ile ilan edilecektir. Önceki yıllara kıyasla, daha çok sayıda ve daha nitelikli eserlerin başvurusunun yapıldığı yarışmamızın, sektörümüze faydalı ve hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz´da bu tür yarışmaların sektör için önemli olduğuna dikkat çekerek "Halı tasarım yarışmalarında hedeflerinizi ve kriterlerinizi doğru koyarsanız başarılı sonuçlar alırsınız. Burada önemli olan yeni desenler mi bulmak, desinatörler mi bulmak. Temel amaç yeni isimlerin bulunması olmalı. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleriyle GAÜN Naci Topçuoğlu MYO iş birliğiyle bu yıl 4. Kez gerçekleştirilen bu yarışmanın her geçen yıl daha da başarılı olduğunu görüyoruz. İlerleyen dönemlerde yarışma uluslar arası kriterlere de girebilir. Birlik Başkanımız Sayın Salahaddin Kaplan´ın şahsında emeği geçenleri kutluyorum" dedi.

Hedef yeni desinatörlerin önünü açmak

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan GAÜN NaciTopcuoğlu MYO Halıcılık ve Kilimcilik Programı Öğretim Görevlisi Tuğba Tölek´te yarışmanın amacına uygun gerçekleştirildiğini ve büyük ilginin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ifade ederek Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen yarışmamıza bir hayli yoğun ilgi var. Yarışmaya katılan 233 eser arasından ilk elemeleri yaparak bu sayıyı 190´a düşürdük ve bu gün 190 eser arasından jüri üyelerimiz ilk yirmiye girecek eseri belirleyecek. İlk yirmi desen çeşitli firmalarımıza dokunmak üzere verilecek ve dokuma işlemlerinin tamamlanmasının ardından 5 Temmuz 2013tarihinde yarışma sonuçları açıklanacaktır.

Yarışmamızda birinci gelecek olan esere 5000 TL , ikinci esere 3500 TL ve üçüncüye 2500 TL apara ödülü verilirken4 ve 5. Eser sahiplerine de birer diz üstü bilgisayar verilecektir. Yarışmaya katılan desen tasarımları gelecekle ilgili umut vermektedir. Yarışmacıların dikkatle ve araştırmalara dayalı bir birinden farklı desenleri dikkat çekmektedir. Bu tür yarışmalarda ortaya güzel eserler çıkacağı gibi yeni tasarımcıların da halı sektörüyle entegrasyonu sağlanacaktır" dedi.

Jüri 12 ayrı üniversiteden katılan bilim adamlarından oluştu

Bu yıl dördüncü kez yapılan Halı Desen Tasarım Yarışmasında ilk elemeyi gerçekleştirecek olan jüri üyeleri 12 ayrı üniversiteden seçildi.Jüride İzmir Ekonomi Üniv. Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adnır, İstanbul Arel Ünv. Prof. Dr. Hamdi Ünal,Mimar Sinan Ünv. Öğr. Gör. Senem Uğurlu, Çanakkale Ünv. Mehmet Erim,Marmara Ünv. Prof. Dr.Günay Atalayer, Akdeniz Ünv. Yrd. Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu, Atatürk Ünv. Yrd.Doç. Dr. Oktay Hatipoğlu, Süleyman Demirel Ünv. Doç. Dr. Rengin Oyman,Mersin Ünv. Yrd. Doç. Dr. Özge Usluca Ve ÇukurovaÜnv. Öğr. Gör. SemaYalçın, İstanbul Kemerburgaz Ünv. Yrd.Doç. Dr. Cemile Tuna ve Dokuz Eylül Ünv. Arş. Gör. Bahadır Öztürk görev aldı. Yapılan ilk değerlendirmenin ardından ilk 20 eser belirlenirken iki eserde yedek olarak belirlendi. Yarışma sonuçlarının desenlerin halı olarak dokunmasının ardından 5 Temmuz 2013 tarihinde jürinin dokunmuş halılar üzerinden yapacağı değerlendirme sonucunda belirleneceği ifade edildi.

4. Halı Desen Yarışması´nın GAÜN Naci Topçuoğlu MYO çok amaçlı salonunda yapılan eleme çalışmalarında bir çok halı firmasının desinatörünün yeni desenleri incelemesi dikkat çekerken firma yetkililerin de desenleri incelediği ve beğendikleri desenleri yapanlarla ilgili bilgi almaya çalışması dikkat çekti. Halı sektörü için büyük önem taşıyan desen çalışmalarında 2014 yılı çalışmaları merakla bekleniyor.