9.09.2013 Tüm Haberler
ULUSLARARASI ORTADOĞU HALI FUARINA GÖRKEMLİ AÇILIŞ

Gaziantep’te bu yıl 6. düzenlenen ‘Uluslararası Ortadoğu halı Fuarı’ Aile ve sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katıldığı törenle açıldı. Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenen fuarda, saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı. Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gaziantep’in sanayi potansiyeli ve ihracat gücüyle Türkiye’nin en önemli üretim merkezleri arasında yer aldığını ve Gaziantep ekonomisinde en güçlü sektörlerin başında Halı sektörünün geldiğini söyledi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık fuarın 6 yıl içinde bu kadar gelişmesinin mutluluk verici olduğunu ifade ederek, “Demek ki bu fuar etkisini Gaziantep’te ciddi anlamda kendisini göstermeye başladı. Gaziantep Ticaret Odası olarak 581 halı işiyle uğraşan üyemiz var. Hepimiz çok iyi biliyoruz, yıllar öncesinden bu kent bir dokuma kentidir. Evinin altında, mağaralarda üretim yapan, dokuma yapan bir şehirdik. Dönüp buralara kadar bu üretim hacmine ulaşabildik. Bütün halıcılarımızı kutluyorum. Allah yollarını açık etsin diyorum, şapka çıkarıyorum ve helal olsun diyorum. Bu sektörü alkışlamak gerekiyor. 2000 yılların başında sektörde yatırımlar artmaya başlamıştı ama herkesin kafasında sektör nereye gidiyor, bu yatırımlar ne olacak gibi bir tereddüt oluşmuştu. Lojistik olan işim gereği dünyanın birçok ülkesine gidip geliyorum, Avrupa’da da en sık gittiğim ülkelerden birisi Almanya’dır. O tarihlerde Almanlar evlerinde halı kullanmıyorlardı. Gelişen zamanlar gösterdi ki, biz Avrupalıların birçoğuna halı kullanmayı öğrettik. Biz halılarımızı o kadar iyi fiyata, o kadar kalitede yaptık ki, aslında evine ayakkabısıyla giren, halı kullanma gereği hissetmeyen birçok Avrupalıya halı kullanmasını öğrettik. Bu da doğru ürün, doğru fiyatlama ve doğru teslimattan geçmiştir. Gaziantep’te rakamlar da gösteriyor, halı sektörü bu büyüklüğe ulaştı. Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı üyelerin yüzde 4’ünü halı sektöründe faaliyet gösteren işletmeler oluşturuyor. Birçok Avrupa ülkesine Halı kullanmayı öğreten kent Gaziantep oldu.  Halı sektörünün girişimciliği sonucunda ülkemiz Belçika’yı geride bırakarak dünya birinciliğini elde etti. Gaziantep halı sektöründe model ve marka olarak kendinden söz ettirmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde yapılan ‘Uluslararası Ortadoğu Halı Fuarına’ Aile ve sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, sivil toplum örgütü temsilcileri, halı sektörünün önde gelen firmaların temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Tören açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, her fuar açılışında ilk günün heyecanını yaşadıklarını belirterek, “Her açılışta ilk heyecanımızı ve gayretimiz aklımıza geliyor. Her zaman olduğu gibi bu şehrin ortak aklı bir raya gelip zor şartlar altında büyük bir başarı yakalamıştır. Geçmişte atılan tohumların ne kadar hayırlı olduğunu bugün görüyoruz. Çadırlarda yağmur altında çalışan fuarlardan geniş katılımlı geniş ortamlarda fuarlar düzenliyoruz. Artık gelen talepleri karşılayamayan bir fuarcılığa gelmiş noktadayız Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu çalışmalar ekip vizyon ve gayret işidir. Gaziantep zaten farkını her alanda göstermektedir. Bu alanda da bunu başarmaktan dolayı bu şehrin bir evladı olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Bakan Şahin G-20 zirvesinde konuşulan ve aranan çözümlerin zaten Gaziantep tarafından uygulanır durumda olduğuna da işaret ederek, “Nasıl bir dünya düzenindeyiz? Dünya nereye gidiyor? İşte bugün G-20 zirvesi Rusya’da toplandı. Liderler ne konuşuyor diye baktığınız zaman riskler ve fırsatlar dünyasının konuşulduğunu görebiliyoruz. Hem imkansızı imkanlı hale dönüştürebilme riski yönetme hem de fırsatları iyi bir şekilde enerjiye işe dönüştürebilme dünyasındayız. Bu nedenle devletin bireyin toplumun sivil toplum örgütlerinin bu alanda bunu yönetenlerin başarılı olduğu büyük bir rekabet dünyasındayız. Aslında bugün G-20 liderlerinin konuştuğu başlığa baktığımız zaman Gaziantep’in başardığı şeyi nasıl başarırız diye konuşmaya çalışıyorlar. Bu nedenle burada özellikle makro ekonomiyi mikro başarılarla taçlandırmak gerekiyor. Demokratik kurumlarımızı güçlendirmeli ve hukuk devleti normlarını bir an önce gerçekleştirmemiz gerekiyor. Hukuk devleti olma bizim en temel ihtiyacımızdır ve yeni bir anayasayı başarmamız gerekiyor. Üçüncüsü de beşeri sermaye, kalkınmanın özü bireydir. Burada yerel anlamda güçlenmiş sektörlerin buradan eğitim dünyasında bilim dünyasında onlara vizyon katacak alt yapıyı oluşturmak için mesleki eğitim liseleri bölümü talebi çok önemli. Bunun öncelikle bir alt yapısının oluşmasını bekledik. Yeni dönemde de bunun açılması için gerekli çalışmaları yapacağız. Yani beşeri sermaye mesleki eğitim çok önemli bu üç alan üzerinde yapacağımız her çalışmalarda zaten özel sektör ne yapacağını biliyor. Su nasıl yolunda akacağını biliyorsa özel sektörümüzde bunu biliyor ve önemli olan onların önündeki taşı kaldırmaktır. Şimdi başkanım söyledi ‘Halıyı kaldırıyorum Madde in Türkiye değil de madde in Gaziantep olduğunu’ görüyorum dedi. İşte böyle bir alandan bir sektörden bahsediyoruz. Bütün ihracatın yüzde 16’sını kapsıyor ve bin 100 tezgah var 400 firma üretim yapıyor” diye konuştu.

Fuarcılığında önemine değinen Bakan Şahin, “Fuarcılık gerçekten çok kolay bir şey değil önce sergileyecek bir şeylerinin olması gerekiyor. Alt yapın olacak ve Ar-Ge, katma değer vizyon marka gibi alanları biz halıcılıkta başarmış oluyoruz. Ar-Gesi olmayan, tasarımı olmayan ham maddesini kullanamayan ustasını mühendisini bu yere iyi senkronize yapamayan marka olamaz. Daha bugün artık benim uluslararası dergilerde Gaziantep’in halısının markalarını görüyorum. Gaziantep markası halılarını reklamlarda görüyoruz. Ben bunu biz başardık diyorum. Bu nedenle halıcılıkta yerelde ki bu başarımızı diğer sektörlere de dağıtmamız ve daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Aslında bu atalarımız ve dedelerimizden kalan bir miras. Çünkü bu bizim medeniyetimiz ve kültürümüzü yansıtıyor. Geldiğimiz noktada hem riskleri çok iyi yönetmemiz hem bu fırsatları çok güçlü bir şekilde daha da işe aşa ve ekmeğe dönüştürmemiz gerekiyor. Burada her noktada parlamentoda ne gerekiyorsa yapılacak bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Her kes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaptıktan sonra karşılıklı saygılı olunduğu zamanda yol açılıyor ve yeni yollara doğru gidiyoruz. Sonuç olarak riskleri çok iyi yönetmeli ve fırsatları güçlü bir şekilde aşa, ekmeğe çevirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Erdal Ata Gaziantep sanayisinde halıcılık sektöründe önemli bir yer aldığını belirterek, “Gaziantep7in yaptığı ihracat kalemleri arasında halının önemli bir yer aldığını görüyoruz. 948 milyon ihracat yapılmışken bu yıl bu ay itibariyle bu rakam geçilmiştir. 7 milyon dolar ihracat hedefleyen bir kentte 1 milyon dolara ulaşan halıcılığın sanayide bir lokomotif konumda olduğunu söyleyebiliriz. Bu fuarlar mevcut sorunların çözümü için çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu fuarlar sayesinde onlarca firmamız burada ürünlerini sergileyerek pazar payını geliştirebileceğini de düşünüyorum. Burada fuarın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, burayı kahramanlar buluşması olarak adlandırılıyorum. Çünkü halı dendiği zaman Gaziantep’i halı akla getiren kahramanlarımız var. Bu gayretleri sayesinde şehrin ticari ve ekonomisinin yanı sıra istihdam da önemli gelişmeler kaydetti. Bu işe emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan ise düzenlenen halı fuarına her geçen yıl katılımın katlanarak artığına işaret ederek, “6 yıl önce 5 bin metre kare üzerinde başlattığımız fuar her geçen yıl büyümüş ve şuanda 30 bin metre kare alana ulaştık. Ancak bugün bile yer sorunu yaşamaktayız. Maalesef bazı firmalarımıza hiç yer veremezken bazı firmalarımıza da istedikleri ölçüde yer veremedik. Önümüzdeki yıllarda bazı kısıtlamalar yaparak inşallah bu sorunu da ortadan kaldıracağız. Daha önce yakın bölgelerden ve komşu ülkelerden ziyaretçilerimiz gelmekteyken şuanda dünyanın hemen her bölgesinden ziyaretçilerimiz gelmekte. Allah’ın izniyle dünyanın en geniş katılımlı ve ciddi fuarları arasına giriyoruz” dedi. Başkan Kaplan konuşmasında sektörlerinin sorunlarına da değinerek çözüm noktasında ilgili kurumların gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini ve kendi girişimlerinin önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Bakan Şahin ve beraberindekiler, fuarın açılış kurdelesini kesti. Heyet daha sonra fuar alanındaki stantları gezerek halıları inceledi.