9.09.2013 Tüm Haberler
Ödüllü halı tasarımları Gaziantep halı fuarında görücüye çıktı

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, makine halısı sektörünün ihtiyaç duyduğu özgün tasarım ve nitelikli tasarımcı ihtiyacını gidermek için önemli bir adım daha atmıştır. Artık gelenekselleşen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Halı Desen Tasarım Yarışması”na başvurusu yapılan eserler, göz kamaştırmıştır.

Makine halıcılığı sektöründe moda yaratabilecek özgün tasarımları ortaya çıkarmak, tasarımcı adaylarının özgür düşünce ve sanatsal yaratıcılığını üretim alanına aktarmalarına yardımcı olmak ve üniversite-sanayi işbirliğine katkıda bulunmak gibi amaçlarla çıktığımız yolda, yaşanılan olumlu gelişmeler sektör tarafından büyük bir memnuniyetle takip edilmektedir.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu işbirliği ile düzenlenen 4. Halı Desen Tasarım Yarışması’na katılım başvuruları 10 Mayıs 2013 tarihinde sona ermiş ve toplam Türkiye’nin farklı şehirlerinden toplam 233 başvuru alınmıştır.

Ön değerlendirme, 15 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilmiş ve yarışma şartnamesine uymayan 43 eser bu aşamada elenmiştir. Uygunluk koşullarını sağlayan tasarımların değerlendirilmesi sürecinde, sektör temsilcileri yanı sıra bu konuda görev yapan akademik personelin tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanılmıştır. Mimar Sinan, Marmara, Arel, Kemerburgaz, Çanakkale 18 Mart, Dokuz Eylül, İzmir Ekonomi, Akdeniz, Süleyman Demirel, Mersin, Çukurova, Atatürk Üniversitelerinin Güzel Sanatlar Fakültelerinden 13 ayrı akademisyen Jüri’de yer almıştır. Akademisyenlerin yanı sıra aralarında Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri, İstanbul Halı İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ile sektörün önde gelen firma temsilcilerinden oluşan seçkin bir Jüri 23 Mayıs 2013 tarihinde 190 eseri değerlendirmiş ve ilk 20 eser tespit edilmiştir.

İlk 20’ye giren tasarımlar, eser sahibinin gözetiminde, yarışmaya destek olan üyelerimizin fabrikalarında dokunmuştur. 3 Eylül 2013 tarihinde dokunmuş olan eserler, jüri tarafından son kez değerlendirilmiş ve sonuçlar aynı gün düzenlenen bir Ödül Töreni ile ilan edilmiştir.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Hizmet Binasında 3 Eylül 2013 Salı günü yapılan Yarışma Finali, saat 14:00’de sergi salonunda yer alan eserlerin 9’u akademisyen, 15’i Halı firmalarının ortakları veya sorumluları olmak üzere toplam 24 kişilik bir Jüri tarafından değerlendirilmesi ile başlamıştır.

Konferans Salonunda düzenlenen ödül törenine; Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir ÇIKMAZ, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin KAPLAN, Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet TÖRER, GAÜN Naci Topçuoğlu MYO Müdür Vekili Neslihan YAZICI, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Salim KOCAER ve çok sayıda firma temsilcisi katılmıştır.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin KAPLAN, Yarışmadaki en önemli amaçlarının sektörün tanıtımını sağlamak olduğuna dikkat çekerek, “Başarıyla süren ve Türkiye genelinde kabul gören bu yarışmanın bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştirdik. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Temel amacımız sektörümüzün en iyi şekilde tanıtılması ve üniversitelerle sektörümüzün iç içe girerek karşılıklı bilgi paylaşımı içerisinde ortaya güzel şeyler konmasının sağlanmasıdır. Bu düşüncemizin gerçekleşmesi yönündeki çalışmalarımızda amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz. Her geçen yıl yarışmaya katılanların sayısında önemli oranda artış sağlanıyor. Bu işi doğru ve amacına uygun yaptığımızın en önemli göstergesidir. Biz halı sektörü olarak nitelikli eleman ihtiyacı duyuyoruz. Özellikle koleksiyonlarımızı zenginleştirecek ve geliştirecek tasarımcılar bizim için çok önemli. Gaziantep modern bir kent. Burada yaşamak isteyen tasarımcılarımıza kapımız açık. Gerek sosyal yapısı, gerekse sağlanan ekonomik imkânlar tasarımcılarımız için cazip rakamlardır. Tasarım alanında güzel sanatlar mezunu elemanlar kendilerini geliştirirlerse kesinlikle işsizlik gibi bir sorunla karşılaşmazlar. Yarışmamıza eser gönderen, katkı sağlayan, bizleri destekleyen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir ÇIKMAZ ise halı sektörünün gelişimi için bu tür organizasyonların büyük önem taşıdığını ifade etmiştir. Güzel sanatlar ve imalat alanında eğitim gören öğrencilerin sahaya inmek zorunda olduğunu belirterek, “Öğrencilerin eğitim aldıkları alanlarla ilgili olarak sahaya inmeleri önemli. Teoriyle pratik bir birinden çok farklı ve eğer üniversite öğrencileri mesleki alanda sahaya inmeyi başarırsa nitelikli eğitim alarak gelecekle ilgili daha iyi noktalara gelebilirler. GAİB bünyesinde düzenlenen bu yarışma bu açıdan çok önemli. Halıcılık konusunda eğitim alan öğrencilerin kendilerini geliştirebilmeleri ve gösterebilmeleri için bu yarışmalar çok önemlidir. GAİB, Türkiye’nin yıllardır ihracatını artırılmasında önemli bir noktada bulunuyor. Gaziantep ihracat açısından bakıldığında Türkiye’nin altıncı sırada en fazla ihracat yapan ili olma özelliğini taşıyor. Bizler ihracat rakamlarıyla Türkiye ortalamasını aşıyoruz. Türkiye 1,8 artarken biz 11,6 arttık. Yıllık bazda Türkiye 5,8 artarken biz 14 civarında artırdık. Yaptığımız ihracatın yüzde 80’lik kısmını Gaziantep karşılıyor. Burada önemli bir başarı var. Bu başarının altında elbette Gaziantep sanayisi ve sanayicileri yatmaktadır. Modern teknolojiye sahip sanayimizin gelişimini arttırması öğrencilerin sahaya inmesi ve sektörlerini yakından tanıyarak kaynaşmalarıyla mümkündür. Yarışmaya katılanları ve yarışmanın devamlılığında önemli bir misyon üstlenen başta Başkanımız Salahattin Kaplan olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum.” dedi.

Makine Halısı Sektöründe Tasarımın Önemi Ve Tasarımda Güncel Trendler” konulu Seminerde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü’nden Prof. Günay ATALAYER, halının bir sanat dalı ve yaşam biçimi olduğunu ifade etmiştir. “Anadolu’da halı bizim için köklü bir kaynak ve bugünkü teknolojiyle düşündüğümüz zaman da makine halıcılığı artık çağımızın gereği olan ve teknolojilerin halıya getirdiği yeniliğin de ürünü. Bu anlamda baktığımızda halıyı tarif etmek gerekirse ben; tarih, teknoloji ve estetik karması diye düşünüyorum.” şeklinde görüşlerini dile getiren ATALAYER, GAİB bünyesinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen halı desen yarışmasının gelecekte öngörülemeyen öneme sahip olacağını vurgulamış ve “Bu yarışmalara katılan eserler gelecekte bu günün belleği olarak önemli belgeler olarak yer alacaktır. Bu eserlerin koleksiyon olarak saklanması ve ileride eğer kurulabilirse bir halı müzesinde sergilenmesi çok önemli olacaktır. Bu eserler geleceğin halı desen belleği olarak saklanabilir.” şeklinde öneri geliştirmiştir.

Tasarımcı Füsun Kodaman SÖNMEZ, tasarım sektörünün önemine değinerek, “Günümüzde giyim sektörü de dâhil tekstil sektörüne baktığımızda marka değeri oluşturmuş firmaların, mutlaka kendilerine ait bir dillerinin, bir tarzlarının olduğunu da açıkça görürüz. Bu dili oluştururken firmanın hedefleri, hitap ettiği kitle ve fiyatlandırma politikaları gibi değerler dikkate alınırken aynı zamanda tasarım ve ARGE ekibinin de benzer hedeflere sahip olması ve tasarımcının çizgisinin, firmanın beklentileriyle örtüşmesi gibi noktalar bu sürecin başarısını etkileyecek faktörlerdendir. Bu tarz halıya yönelik yarışmaların yaygınlaşmasının halı tasarımı konusunda farkındalık yaratılması ve tasarım eğitimi alan gençlerin bu alana yönelmesi açısından faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu algının sadece sektör özelinde değil tüketici nezdinde de oluşturulması, halının bir yer yaygısı ve ihtiyaçtan ziyade bir tasarım ürünü olarak evlerde dekorasyonun daha öncelikli bir parçası haline getirilmesi sağlanabilir. Tasarım eğitimi almış gençlerin piyasaya kazandırılması ve onlara şans tanınması sürekli genişlemekte olan sektörün geleceği ve vizyonu açısından önem taşıyor. Yeni değerler ve yeni yetenekler keşfedebilmemiz için onlara imkân vermemiz gerek diye düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Seminer kapsamında son konuşmayı yapan MİM Sanat Akademisi Sanat Yönetmeni Ceyda CANDAŞ ise tasarımcılığın halı sektörü kadar diğer sektörler içinde önemli olduğunu ifade ederek, bu sektörde kendisini yetiştirecek olan gençlerin gelecekte uluslararası kariyerler elde edebileceğini ve tasarımların sadece sanatsal değeri olan çalışmalar olarak değil, aynı zamanda ekonomiye önemli katma değer sağlayan ticari birer unsur olarak dönüşeceğini söylemiştir. CANDAŞ, sözlerine “Genç yeteneklerin tespit edilmesi, geliştirilmesi ve desteklenmesi için bu tür yarışmalar büyük önem taşımaktadır. Halı sektörünün lideri konumundaki Gaziantep’in böyle bir yarışmayla da markalaşması gurur vericidir. Sektörün genç ve yetenekli tasarımcılara ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın giderilmesinde bu tür yarışmalar teşvik edicidir.” şeklinde devam etmiştir.

Seminer sonrasında başlayan ödül töreni kapsamında öncelikle finale kalan 20 eser sahibine katılım belgeleri ve Jüride yer alan ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden katılan akademisyenlere Teşekkür Belgeleri takdim edilmiştir.

Değerlendirme sonuçlarına göre Yarışmanın Birincisi ve 5.000 TL.’lık büyük ödülün sahibi Gizem TATAR olmuştur. İkinciliği ve 3.500 TL.’lık ödülü Saliha PEKDEMİR, üçüncülüğü ve 2.500 TL.’lık ödülü ise Neşe ŞAHİN kazanmıştır. Dördüncü Melike GÜRAL ve beşinci Gülay DOLMACI ise birer dizüstü bilgisayar ile ödüllendirilmişlerdir. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir ÇIKMAZ, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin KAPLAN, Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet TÖRER, GAÜN Naci Topçuoğlu MYO Müdür Vekili Neslihan YAZICI ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Salim KOCAER tarafından finale kalan 20 eser sahibine ödülleri verilmiştir. Finalistler ve jüri üyeleriyle toplu fotoğraf çekilmesinin ardından tören son bulmuştur.

 


 
Copyright Halıcılar Odası 2015 - Tüm Hakları Saklıdır...