25.03.2012 Tüm Haberler
HALININ MERKEZİ GAZİANTEP

Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, Gaziantep’in ithalat ve ihracatta Türkiye’nin halı merkezi olduğunu belirterek, alım heyetlerinin halısını temin etmek için yerinde görmek istediklerini açıkladı.

Gaziantep’te Halı Fuarı’nı ilk başlattıkları yıllarda alt yapının yeterince uygun olmadığını ifade eden Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, genel olarak kentimizin el sanatları ile eğlence yerlerinin tamamıyla pazara hitap edecek şekilde geliştirildiğini söyledi.

“Gaziantep cazip hale getirildi”
Yurt dışında ve yurt içindeki alım heyetlerinin Gaziantep’e gelmeleri daha cazip hale getirildiğini ifade eden Başkan Törer, kentimizdeki bir restoranda yemek ihtiyacı, otelde konaklama fiyatı ve taksi ücretleri genelde ekonomik olduğu için Gaziantep’in bu konuda daha başarılı olduğunu belirtti.
Alım heyetlerinin imalatı yerinde gördüğü sürece daha inandırıcı olduğunu kaydeden Halıcılar Odası Başkanı Törer, şöyle konuştu: “stanbul büyük ve metropol bir şehir olduğu için alım heyetleri yeterince ikna olmuyordu. Gaziantep daha cazip olduğu için fuar kentimize alındı. Halıcılar Odası olarak fuarın her yıl Gaziantep’te devam etmesi ve 2 halı fuarının olması alım heyetlerinin gelmesi için önemli bir neden teşkil ediyor. Fuarlar sadece fuar yapılsın diye yapılmıyor, en azından müşterilerin desen, tasarım ve yeni çeşitleri görmesi açısından inandırıcı olması gerekir. Biz alım heyetlerinin yeteri kadar gelmesini ümit ediyoruz.“

“Desinatörlük kursu düzenliyoruz’
Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, Gaziantep’in halı üretim kapasitesinin 2011 yılında yüzde 30-35 oranında bir artış gösterdiğini anımsattı. Halıda yeni tasarım ve çizimler ile büyük arge çalışmaları olduğu için tahmini olarak 150-200 desinatör ihtiyacı olduğunu kaydeden Törer, özel şirketlerin kendi bünyelerinde çizim işlerini yaptıklarını ama bunun katılımcılar açısından biraz yük getirdiğini açıkladı.
Halıcılar Odası olarak İş Kur’un açtığı proje ile desinatörlük kursu düzenlediklerini sözlerine ekleyen Törer konuşmasına şöyle devam etti: “Amacımız desinatörlerin gittikleri işyerinde daha becerili iş yapabilir bir durumda olması için çaba gösteriyoruz. Bu kurslarımız periyodik olarak devam edecek çünkü şu anda desinatör ihtiyacı olan bir durumdayız. Halıcılar Odası olarak bu ihtiyacı karşılamak bizim görevlerimizden birisidir. Bizim amacımız kursu bitiren 20 tane desinatöre iş bulabilmek. İş hazır belki ama bu arkadaşlarımızı becerili bir şekilde yetiştirilmesi lazım. Kursiyerler işyerini idare edebilecek şekilde kursu bitirirlerse ihtiyacımız olduğu için bu işin üzerinde duruyoruz.”


Halı sektöründe büyük atılım
Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, halı sektörünün son 2 yıldır büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ve ihracat rakamlarının yükseldiğini söyledi. Rakamların gösterdiğine göre Gaziantep’in halı ihracatının geçen yıla göre yüzde 40-45 oranında bir artış olduğunu vurgulayan Törer şöyle konuştu: “Bu da gösteriyor ki Gaziantep’in halıda büyük başarısı olarak düşünmek gerekir çünkü ihracatımızın geçen yıla göre yüzde 40-45 artış göstermesi büyük bir başarı. Başarımızda en önemli unsur bilgi, birikim, tasarım, arge çalışmasıdır. Ondan dolayı sanayicilerimiz her türlü uzman kişilerle çalışarak başarılı oluyorlar. Bizim amacımız kaliteyi daha çok artırarak değişik ülkelerde pazar oluşturmak.”


 
Copyright Halıcılar Odası 2015 - Tüm Hakları Saklıdır...