30.08.2013 Tüm Haberler
Halı sektörü büyümeye devam ediyor

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, 2012 yılında yüzde 20 oranında büyüme kaydeden halı sektörünün 2013’te de büyümeye devam edeceğini açıkladı.

Son yıllarda yatırım, üretim ve ihracatta rekorlar kıran Gaziantep halı sektörünün daha çok ihracata dayalı bir büyüme gösterdiğini söyleyen Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, aşırı rekabetin sektöre büyük zararlar verdiğine dikkat çekti.

ORTADOĞU’DAKİ KARIŞIKLIKLAR ZARAR VERİYOR

Ortadoğu’da yaşanan iç savaşların sektörün gelişimine olumsuz etki yaptığını ifade eden Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, şöyle devam etti: “Halı sektörü geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da büyümesini sürdürüyor. 2012 yılında yüzde 20 oranında sektörümüz bir büyüme göstermişti. Bu yıl da yüzde 20 olmasa bile bu rakama yakın bir büyüme bekliyoruz. Başta Mısır ve Suriye olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olumsuzluklar ihracatımızı da olumsuz şekilde etkiliyor.

Özellikle Mısır’da son dönemlerde yaşanan karışıklıklardan dolayı transit geçişlerde büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ro Ro seferlerinde aksamalar oluyor. İnşallah kısa sürede bu ülkelere huzur ve barış gelir hem akan kan durur, hem de ihracatta yaşadığımız sıkıntılar sona erer. Sektörümüz daha çok ihracata dayalı olarak büyüyor. Bu nedenle mevcut ihracat pazarları bir tarafta sürekli yeni pazarlar bulmamız gerekiyor.

YENİLİK VE YENİ PAZARLAR BULALIM

Büyümeyle birlikte yaşadığımız en büyük sıkıntı, aşırı rekabettir. Yatırım ve üretim artışı piyasalarda aşırı rekabet olarak karşımıza çıkıyor. Pazarda müşteri kapmak için fiyat düşürme, açık hesap satışları daha fazla arttırma gibi tavizler sektöre zarar vermektedir. Taviz taviz getirecek ve bu durumdan üyelerimiz zarar görecektir. Bu nedenle halı ihracatçılarımızın mevcut pazarlarda aşırı rekabet yaratmaktansa yeni pazarlar bulmalarını öneriyorum. Dünya büyük, herkese yetecek kadar pazar var. Önemli olan yeni pazarlar bulmak ya da yenilikler yaparak yeni müşteriler çekmektir. Aksi taktirde taviz üstüne taviz vermenin kimseye bir faydası olmayacağı gibi sektöre büyük zararı olacaktır.”

HALI FUARIMIZ HER YIL BÜYÜYOR

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği olarak fuarlara büyük önem verdiklerini hatırlatan Başkan Kaplan, Gaziantep Halıcılar Odası ve diğer meslek kuruluşları ile işbirliği içerisinde sektörün önünü açmak için çaba gösterdiklerini kaydetti. Kaplan, “Gaziantepli halıcılar olarak, bir taraftan sektörün en önemli fuarlarından biri olan Domotex’e düzenli bir şekilde katılırken, diğer taraftan da Gaziantep’te düzenlediğimiz Ortadoğu Halı Fuarı’nın her geçen yıl daha da büyümesi için gayret göstermekteyiz. Ortadoğu Halı Fuarının bugün geldiği nokta son derece memnuniyet vericidir. Makine halısında dünyanın en büyük üretim merkezi olan Gaziantep, artık halı fuarcılığında da söz sahibi olmuştur. Ortadoğu Halı Fuarı, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da halı sektörünün dünyadaki temsilcilerinin Gaziantep’e gelmesini sağlayacaktır” şeklinde açıklamada bulundu.

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI ÇEKİYORUZ

Sektörün en önemli sorunları arasında kalifiye eleman sıkıntısının da bulunduğunu söyleyen Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Kaplan, meslek liselerine önem verilmesini istedi. Zaman zaman desinatörlük kursları da düzenlediklerini hatırlatan Kaplan, “Meslek liseleri sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda kalifiye elemanlar yetiştirmeli. Hangi alanda eleman ihtiyacı varsa, eğitimin planlanması da ona göre yapılmalı. Bu nedenle meslek liselerini çok önemsiyoruz ve kalifiye eleman sorununun bu şekilde çözüleceğine inanıyoruz”