6.03.2014 Tüm Haberler
GAİB ihracatta rekora koşuyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2014 yılı Ocak-Şubat dönemi ihracat rakamlarını açıkladı.

Çıkmaz, “Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 13,6’lık artışla 1 milyar 710 milyon 11 bin dolara yükselmiştir” dedi.
GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yaptığı açıklamada 2014 yılı Ocak-Şubat döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 8,6’lık artışla toplam 1 milyar 519 milyon 705 bin dolarlık ihracat kaydının gerçekleştiğini ifade etti.
Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 190 milyon 307 bin dolarlık ihracat kaydının alındığını belirten GAİB Başkanı Çıkmaz, “Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 13,6’lık artışla 1 milyar 710 milyon 11 bin dolara yükselmiştir” diye konuştu.
GAİB üyesi firmaların 2014 yılı Ocak-Şubat döneminde 165 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ve hedeflerinin dünyada ticaret yapmadık ülke bırakmamak olduğunu kaydeden Çıkmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 59,6 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 16 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 9,7 pay ile üçüncü sırada bulunmakta. Toplam 165 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, İtalya, ABD, Libya, Almanya, İran, İngiltere ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca, halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, demir çelik mamulleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.”

Gaziantep’in ihracattaki yeri hakkında da açıklamalarda da bulunan Çıkmaz, “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılı Ocak-Şubat döneminde 1 milyar 85 milyon 809 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir” diye konuştu. GAİB’in Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Çıkmaz, Gaziantep günün 24 saati üretiyor, Gaziantepli elindeki ürünleri satabilmek için dünyanın bütün ülkelerini dolaşıyor. 2014 yılı içerisinde Gaziantepli üretici ve ihracatçılarımızın dünyada ayak basmadığı ülke kalmayacak” ifadelerini kullandı.