25.03.2012 Tüm Haberler
2012’DE BÜYÜME HEDEFİ

Güneydoğu Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Selahattin Kaplan 2011 yılı ihracat rakamları ve 2012 yılı ihracat beklentileri hakkında detaylı bilgiler aktardı. 2011 yılının halı sektörü açısından olumlu bir yıl olduğunu söyleyen Kaplan, ‘’Sanayide 30 yılda katedilebilecek yolu biz halı sektörüyle 10 yılda katettik. Parça halıda dünyadaki toplam üretimin yüzde 40’ını Gaziantepli halıcılar üretiyor.

Bu anlamda Dünya’da Türkiye’yi birincilikle temsil eden bir il olmanın gururunu yaşıyoruz. Bize en yakın rakibimiz Belçika’nın toplam üretiminden 4 kat daha fazla üretim yapıyoruz.

Çadır kurarak fuara katılım sağlayacağız 

‘’10 ihracatçımız bir araya gelerek Almanya’da düzenlenen çeşitli fuarlara katılacak, bu fuarların sektörümüze büyük katkısı olacaktır’’ diyen Kaplan, ‘’Fuar alanlarımız yeterince geniş olmadığından firmaların birçoğunun taleplerini karşılayamıyor ve onlara fuarda yer veremiyoruz. Eylül ayında düzenlenecek olan fuar alanının da yetersiz olacağını biliyoruz ve çadırlar kurarak firmalarımıza fuara katılma şansı yaratmaya çalışacağız. Biz halı sektörü olarak daha geniş fuar alanlarına ihtiyaç duyuyoruz , yetkililerden de bize daha geniş fuar alanlarının tahsis edilmesini talep ediyoruz. Fuarlar, sektörümüzde gelişmekte olan firmaları oldukça kalkındıracak pazarlardır’’ şeklinde konuşarak halı sektörünün sıkıntılarını dile getirdi.

Duvardan duvara halıda gerideyiz

Kaplan, ‘’Duvardan Duvara dediğimiz halı üretiminde biraz gerideyiz, çünkü elimizde gerekli makinemiz yok ama bu sorunu da yabancı yatırımcılarla ortaklık yaparak, onların imkanlarıyla kendi imkanlarımızı birleştirerek çözeceğiz ve bu alanda da kendimizi daha ileri seviyelere taşıyacağız’’ dedi.

Kalifiye elemana ihtiyaç duyuyoruz

‘’Mesleki Eğitim Kurumları ve Üniversiteler ile koordineli hareket ediyoruz ve sektörün duyduğu eleman ihtiyacını bu şekilde karşılamaya çalışıyoruz. En az lise mezunu elemanlarla çalışmaya öncelik veriyoruz çünkü alanında uzmanlaşması gereken bir kişinin belirli bir birikime sahip olması gerekiyor’’ diyen Kaplan, 2012 yılında halı sektörünün ihracata önemli katkılar sağlayacağını düşünüyor.


 
Copyright Halıcılar Odası 2015 - Tüm Hakları Saklıdır...