30.08.2013 Tüm Haberler
Halı sektörü markalaşmada öncü oldu!

Halı sektörü markalaşmada öncü oldu!

Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, 2013 yılının ilk 8 ayında piyasalarda bir daralma söz konusu olduğunu belirtirken, “Önümüzdeki aylardan itibaren üretim ve ihracatta atak yaparak aradaki farkı kapatmak istiyoruz” dedi.

Halı sektörünün yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta gösterdiği başarıyı kurumsallaşma ve markalaşma alanında da sergilediğini belirten Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, “2000’li yılların başlarından itibaren halı sektörümüz çok hızlı bir gelişme kaydetti. Gerek iç piyasa gerekse de dış piyasalarda rekabet gücünü çok arttırdı. Bütün bunlar firmalarımızın kurumsallaması ve markalaşmaya önem vermeleri yönünde de önemli gelişmelerin yaşanmasına yol açtı. Firmalarımız artık kendi bünyelerinde profesyonel elemanlar çalıştırıyorlar, aile şirketleri hızla kurumsallaşıyor, sürekli yeni markalar piyasaya giriyor. Halı sektörü markalaşmada da Gaziantep’e öncülük etmektedir. Bugün onlarca markamız sektörün öncülüğünü yapmaktadır” diye konuştu.

Son yıllarda Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olayları da değerlendiren Halıcılar Odası Başkanı Törer, şöyle devam etti: “Son üç yıla baktığımızda Ortadoğu ülkelerinde yaşanan bir takım iç karışıklıklar, çatışmalar nedeniyle sektörümüz sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Suudi Arabistan, Dubai gibi ülkelere daha önce Suriye üzerinden ihracat yapıyorduk. Suriye’deki yaşanan iç karışıklıklardan dolayı gümrük kapımız kapandı. Şimdi ürünlerimizi konteynerlara yükleyerek Mısır üzerinden gönderiyoruz. Bu durum da hem zaman kaybı, hem de nakliye ücretlerinin artması anlamına geliyor. Dolayısıyla da rekabet gücümüzü olumsuz yönde etkiliyor.”

 Törer, sektörün genel durumu ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, piyasalarda bir daralma olduğuna dikkat çekti. Yaşanan daralmanın Türkiye değil uluslararası piyasalardan kaynaklı olduğunu vurgulayan Halıcılar Odası Başkanı Törer, “2013 yılı itibariyle sektörümüzde bir uluslararası piyasalardan kaynaklı bir daralma söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Yılın ilk 8 ayını dikkate aldığımızda, şu ana kadar istediğimiz hedeflere ulaştığımız söylenemez. Ancak, yılın geriye kalan aylarında hızlanıp, aradaki açığı kapatarak geçen yıla oranla hem ihracatta hem de üretimde artış bekliyoruz” diye açıklamada bulundu.

Ortadoğu Halı Fuarı’nın bu yıl daha da büyüdüğünü ifade eden Başkan Törer, fuara çok önem verdiklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gerek sektörümüzün, gerekse de Gaziantep’in gelişimi açısından fuarlara büyük önem veriyoruz. Uluslararası bir nitelik kazanan Ortadoğu Halı Fuarı’nın her yıl daha fazla alanda, daha fazla katılımcı ve ziyaretçiyle açılmasından da büyük mutluluk duymaktayız. Fuar dolayısıyla şehrimize gelen alım heyetleri, imalatları yerinde görürken, kentimizde yaptıkları konaklama ve alışverişlerle de ekonomimize canlılık kazandırmaktadırlar. Fuar gibi organizasyonlar halı sektöründe yakaladığımız liderliğin korunması açısından büyük önem taşımaktadır.”


 
Copyright Halıcılar Odası 2015 - Tüm Hakları Saklıdır...